Допълнителни материали

Българската азбука с картинки живи и игриви

Сбъдването на една мечта!

Когато за първи път се срещнах с Валдорфската  педагогика преди 12 години едно от първите неща, които ме впечатлиха беше начинът по който се преподават буквите. Как от образа на картината изплува буква и това е придружено с приказка свързана със съответния образ.Така децата се свързват с буквите по един незатормозяващ начин, преживяват ги и знанията получени по този начин са живи и обогатяващи.

Първата буква,  която ми преподадоха  беше „К” на краля. На дъската учителят ни нарисува доста опростена рисунка на крал, който ходил на война ….не си спомням точно историята, а  как от картинката на крал изплува графичния знак на буквата „К”. Тогава аз започнах да мечтая и в България децата да имат възможност да се запознават с буквите по този вълшебен начин. И така преди три години /по време на пандемията/ седнах и започнах да създавам картините-образи на буквите, като основно се ръководех от книгите „Педагогическото изкуство”, „Духовно-душевните сили на възпитателното изкуство“ на Р. Щайнер, „Да научим децата да пишат“ от Одри Е.Макалън и от други статии.

След това имаше доста обсъждания с колеги от цялата страна.

Наталия Донкова създателката на сайта „Фейландия”, Деница Костова, Валентина  Тодорина от Стара Загора, Веселина Радкова, Гергана Дичева, Дияна Ангелова, Роси Левашка, Зорница Вълканова, Милена Дяковска, Магдалена Маркова, Маргарита Иванова, Образователна общност-Варна, Сдружение ”Валдорфска педагогика за деца, родители и учители”, гр. Варна:

Юлияна Янкова, Мария Огнянова, Дорина Василева, Вихра Бояджиева-Калапишева , Мариела Шверкина, гр. София , Кристина Димова, гр.Пловдив. Нежната подкрепа на Меги Улева, гр.Смолян.

Благодаря на художничката Жечка Христова за съпричастността, съветите и редакцията/ и най вече,че ми се върза на ума/

Благодаря на Миляна Стойлова Milyana Stoilova за подкрепата и предпечатната обработка.

Това на кратко е пътя на моята мечта в България да има „Българската азбука с картинки живи и игриви” и тези карти са вече факт.

Този комплект с карти  предоставя възможност децата да се запознаят с буквите по един жив и ненатоварващ начин. Цветните рисунки изобразени на тях съответстват на детското мислене. Те  предоставят на детето живо и образно буквите и то може да ги възприеме лесно и да се свърже с тях.